Dierlijke vs plantaardige vetten
- Walter Eerens

- 22 aug
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 dec
Tallow wordt al eeuwenlang gebruikt om in te koken. Het wordt gemaakt door het niervet van runderen om te smelten en te zeven. Doordat het verzadigd vet is blijft het lang goed en blijft het stabiel onder hoge temperaturen. Datzelfde geldt voor ghee (geklaarde boter) en kokosolie.

Door de opkomst van plantaardige oliën sinds de jaren ‘80 wordt tallow veel minder gebruikt dan vroeger. De (onterechte) claims over cholesterol en dat verzadigde vetten de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten blijken niet te kloppen en liggen veel genuanceerder. Nu blijkt uit steeds meer onderzoeken juist dat plantaardige oliën (meervoudig onverzadigd) veel slechter zijn en helemaal niet goed zijn voor ons hart en lichaam.
Als je hier dieper in duikt ontstaat al snel de conclusie dat plantaardig vet zoals raapzaadolie, zonnebloemolie, palmolie etc, veel goedkoper en op grotere schaal zijn te produceren dan tallow, waardoor deze grote verandering in gebruik van plantaardige oliën gestuurd is op kapitalisme. Veel onderzoeken zijn op zo’n manier ingekleurd dat het ten gunste komt van de voedselindustrie die alleen maar geld wil verdienen en nauwelijks belang heeft in de gezondheid van mensen.
Een video over de geschiedenis van raapzaadolie:
Canola oil is raapzaad- of koolzaadolie. Als je op de achterkant van voedselverpakkingen bij de ingrediënten kijkt dan zie je bij producten zoals koek, chips, diepvriesproducten, sauzen en bijna alle bewerkte voeding een vorm van plantaardige oliën staan. In deze plantaardige oliën zitten onstabiele vetzuren (Linoleid Acid, zie tabel hieronder) die zorgen voor een grotere kans op ontsteking en produceren vrije radicalen in ons lichaam die oxidatieve stress veroorzaken.

Voor veel van onze lichamelijke processen hebben wij verzadigd vet nodig. Het onverzadigde vet wat we nodig hebben kan het lichaam zelf maken in de vorm van omega-9. Als we onverzadigd (meervoudig) vet binnen krijgen moet het lichaam veel moeite doen om dat er uit te werken en in veel gevallen lukt dat niet, waardoor het vet in onze cellen blijft opgeslagen. Dit kan leiden tot overgewicht, ontstekingen en chronische klachten.
Voordat chemische extractie en raffinage op grote schaal mogelijk was, werd er helemaal niet veel plantaardige olie genuttigd (naast olijfolie en kokosolie, maar deze zijn beide niet schadelijk). Sinds het bestaan van de mensheid consumeerden we hooguit 2-3% meervoudig onverzadigd vet. (zie groene zone in tabel). We hebben nooit zoveel meervoudig onverzadigde vetten binnengekregen als dat we nu gemiddeld binnenkrijgen, namelijk 20% van de vetten de we consumeren. Dit is een reden van de stijging van het aantal mensen met obesitas en/of chronische aandoeningen.
Wat kan je doen om te detoxen van plantaardige oliën?
STOP met het consumeren van plantaardige oliën. Vervang ze door andere olie zoals kokosolie, boter, ghee (geklaarde boter), tallow en EVOO (extra virgin olive oil).
Eet kokosolie. Dit is een verzadigd vet dat je metabolisme versnelt en helpt overtollige PUFA (zaadoliën) te verdrijven die mogelijk in je lichaamsvet zijn opgeslagen.
Vitamine E. Vitamine E is een van de 4 essentiële vetoplosbare vitamines en het is een KRACHTIGE antioxidant. Vitamine E beschermt onze cellen tegen de schade door vrije radicalen die ontstaat door de oxidatie van PUFAS (zaadoliën). De consumptie van zaadolie put vitamine E in het lichaam uit
Sauna. Zweten helpt het lichaam met het opruimen van plantaardige oliën, microplastics, zware metalen en andere toxische stoffen.
Het eten van antioxidanten zoals blauwe bessen, groene thee, EVOO, Fruit met veel vitamine C, rauwe wortel en schelpdieren.
Grounding. Door te aarden absorberen we negative elektronen door onze voeten die in onze lichamen als antioxidanten dienen en beschermen tegen ontsteking en oxidatieve stress.
Kijk dus eens met een kritische blik naar de producten die je koopt of in de koelkast heb staan en de meeste bewerkte producten die je uit de supermarkt haalt. Als het mogelijk is, eet dan zoveel mogelijk onbewerkte en biologische voedingsmiddelen en grasgevoerd vlees.




Opmerkingen